(2018)半岛在线注册英语阅读理解精读100篇(高分版)4(14)
本站小编 半岛在线注册/2018-11-25
Perutz was long the outsider. Of Jewish descent, he was a lapsed Catholic by religion. He left his native Austria in 1936, two years before Hitler annexed it. The outbreak of war saw him expelled to Canada as an enemy alien. On returning to Cambridge, he was not welcomed by his college. It was only after he won the Nobel Prize that he felt accepted as an Englishman, despite having been naturalised as a British subject 20 years earlier.
As a scientist, too, Perutz was always on the fringe. His field of endeavour, X-ray crystallography, was neither physics nor maths nor chemistry nor biology but a combination of these. As often happens to researchers working in interdisciplinary areas of science, his progress was impeded by an establishment that sought to promote existing subjects. He lived from grant to grant, each lasting a matter of months. Nevertheless, he managed to establish the unit in which James Watson and Francis Crick elucidated the double helix structure of DNA. A decade later, a whole institute was established under him.
Georgina Ferry's biography captures not only the scientific advances made by Perutz but also his curious personal qualities. A skinny, sickly and, for much of his life, skint individual, Perutz is an unlikely hero. He was demanding—his diet required him to eat black bananas, even in February—and he was unselfconscious in ensuring that his elaborate needs were met. He was also naive in insisting that scientific reasoning would trump political thought and religious teaching.
Ms. Ferry portrays his foibles sympathetically. Perutz used to complain that, although he was famous, few people knew what it was he had achieved. By combining scientific with personal anecdotes, her book goes a good way towards redressing that balance.
1. Max Perutz won the Nobel Prize though he made a lot of mistakes because _____.
[A] his important contribution outweighed those marginal mistakes
[B] he guaranteed some decisive factors were correct
[C] he could always reach the correct conclusion in the end
[D] he was brave enough to admit his mistakes and strived for improvement
2. Which one of the following statements is TRUE of Perutz's task of analyzing structure of haemoglobin?
[A] Perutz successfully worked out the different arrangements of the structures of all the atoms of haemoglobin.
[B] It is not Perutz who had first provided an answer to the correct structure of haemoglobin.
[C] It is in fact Perutz's colleague who had sorted out the solution to the problem of haemoglobin's structure.
[D] Perutz had worked diligently on the divergences between himself and his colleague in analyzing structure of haemoglobin.
3. Perutz was very angry with the junior researcher who popped the final piece into its slot because _____.
[A] the researcher asserted that what Perutz viewed was only jigsaw puzzle
[B] the researcher pointed out that Perutz did not piece together the evidence to prove the final result
[C] the researcher passed off the secret to why blood supports life as his own idea
[D] the researcher pieced together the evidence to work out the final result
4. Perutz's progress was interrupted by an establishment because _____.
[A] the subject he studied did not belong to any of the conventional disciplines
[B] his study threatened existing subjects by promoting interdisciplinary areas of science
[C] that establishment prevented him from receiving adequate and long-term funds
[D] he was diverted to the cause of setting up a brand new institute
5. The word “redressing” (Line 3, Paragraph 7) most probably means _____.
[A] remedying
[B] rectifying
[C] re-adjusting
[D] reversing
文章剖析
这篇文章讲述了诺贝尔奖获得者分子生物学家Max Perutz的科学成就和个人情况。第一段讲述Max Perutz研究的特点;第二段讲述他分析血红蛋白,从而获得了诺贝尔化学奖;第三段讲述他分析血红蛋白时出现的一个小插曲;第四段讲述他的一些个人经历;第五段讲述他研究的课题的性质给他带来的阻碍;第六段和第七段讲述Ferry夫人为他撰写的传记。
词汇注释
molecular adj. 分子的
haemoglobin n. 血红蛋白
feat n. 壮举
jigsaw puzzle 智力七巧板游戏
annex vt. 吞并,霸占
crystallography n. 结晶学
helix n. 螺旋
skint adj. 穷光蛋的,身无分文的
unselfconscious adj. 自然的
foible n. 癖好
难句突破
① But his triumphal announcement of the correct structure of haemoglobin was by no means his first solution to the problem: he had previously claimed all sorts of unlikely arrangements, backing down each time a colleague spotted a fatal flaw.
主体句式:But his triumphal announcement... was by no means his first solution...
结构分析:这是一个并列句,在后面的分句中,现在分词结构作句子的伴随状语。
句子译文:但是发现血红蛋白的正确结构并不是他原来解决该问题的首选方案,他之前曾经做出过各种各样不可能的安排,每次都因为某个同事指出了其中致命的错误而将其放弃。
② Indeed, Perutz was furious when a junior researcher saw how the final piece fitted and could not resist popping it into its slot, completing what Perutz viewed as his jigsaw puzzle.
主体句式:Perutz was furious...
结构分析:这是一个复合句,when引导的是时间状语从句;在该时间状语从句中,how...引导的是宾语从句;completing...这个分词结构是时间状语从句中的伴随状语。
句子译文:实际上,一个资历较浅的研究者发现最后的证据正好证明了他的理论,并情不自禁地将该证据放在了相应的地方,从而完成了Perutz自认为是他自己的拼图游戏,此时Perutz勃然大怒。
题目分析
1. Max Perutz won the Nobel Prize though he made a lot of mistakes because _____.
[A] his important contribution outweighed those marginal mistakes
[B] he guaranteed some decisive factors were correct
[C] he could always reach the correct conclusion in the end
[D] he was brave enough to admit his mistakes and strived for improvement
1. Max Perutz尽管出了许多错,但是还是赢得了诺贝尔奖,因为 _____。
[A] 他的重要贡献远远超出了那些边缘性的错误
[B] 他保证一些有决策性的因素是正确的
[C] 他最后总是可以得出正确的结论
[D] 他勇于承认自己的错误,并争取改进
答案:C 难度系数:☆☆☆
分析:细节题。根据第一段,尽管Perutz出了不少错,但都是小错,在大事情上没有出错,最终才赢得了诺贝尔奖。因此,答案为C。选项A看似正确,但错在marginal mistakes这个提法,在文章中没有出现(小错也可能是一些关系到核心的问题,而不是边缘性的)。而选项B和D并不是他获得诺贝尔奖的根本原因。
2. Which one of the following statements is TRUE of Perutz's task of analyzing structure of haemoglobin?
[A] Perutz successfully worked out the different arrangements of the structures of all the atoms of haemoglobin.
[B] It is not Perutz who had first provided an answer to the correct structure of haemoglobin.
[C] It is in fact Perutz's colleague who had sorted out the solution to the problem of haemoglobin's structure.
[D] Perutz had worked diligently on the divergences between himself and his colleague in analyzing structure of haemoglobin.
2. 关于Perutz分析血红蛋白结构的工作,下列哪个陈述是正确的?
[A] Perutz成功地发现了所有血红蛋白原子结构的不同排列方式。
[B] 并不是Perutz最先提供了血红蛋白的正确结构。
[C] 实际上是Perutz的同事发现了解决血红蛋白结构问题的方法。
[D] Perutz在分析血红蛋白时和他的同事有许多分歧,他就这些分歧进行了勤奋的研究工作。
答案:A 难度系数:☆☆☆☆
分析:细节题。选项A,第二段提到了,Perutz正是因为这个成就才获得了诺贝尔奖。选项 B,血红蛋白完整的结构就是由Perutz提供的。选项C,第三段提到,是他的同事把一些材料总结起来得出了结论,但是之前Perutz已经得出了结论。选项D,Perutz接受了同事的建议,所以并未存在许多分歧。因此,选项A为正确答案。
3. Perutz was very angry with the junior researcher who popped the final piece into its slot because _____.
[A] the researcher asserted that what Perutz viewed was only jigsaw puzzle
[B] the researcher pointed out that Perutz did not piece together the evidence to prove the final result
[C] the researcher passed off the secret to why blood supports life as his own idea
[D] the researcher pieced together the evidence to work out the final result
3. Perutz对于将最后的证据放在了相应地方的那个资历较浅的研究员大发雷霆,因为 _____。
[A] 该研究员宣称Perutz看到的只是拼图
[B] 该研究员指出,Perutz并没有将证据结合起来以证明最后的结论
[C] 该研究员将为什么血液可以维持生命的奥秘归为自己的观点
[D] 该研究员将证据结合在一起,得到了最终的结果
答案:D 难度系数:☆☆☆
分析:根据第三段,是这个同事发现最后的证据正好证明了他的理论,忍不住将证据放在了相应的地方,从而得出了最后的结论,但其实Perutz早已得出了这个结论,因此,他非常生气。所以,选项D符合这个意思。
4. Perutz's progress was interrupted by an establishment because _____.
[A] the subject he studied did not belong to any of the conventional disciplines
[B] his study threatened existing subjects by promoting interdisciplinary areas of science
[C] that establishment prevented him from receiving adequate and long-term funds
[D] he was diverted to the cause of setting up a brand new institute
4. Perutz的进展受到一股力量的阻挠,因为 _____。
[A] 他的研究题目并不属于任何传统学科的范畴
[B] 他的研究旨在推动跨学科领域的发展,因而威胁到了目前存在的学科
[C] 这股力量使他很难得到充足和长期的资金
[D] 他的注意力转移到了建立一个全新的机构上
答案:A 难度系数:☆☆☆
分析:细节题。根据第五段,他研究的领域是边缘学科,是新的学科,所以提倡研究现有学科的力量就阻挠他的进展。因此,选项A最为符合题意。选项B是干扰选项,看似有道理,但是文章没有“威胁到了目前存在的学科”的说法。选项C在文章中有所提及,但不是题干的主要原因。选项D的说法不正确,因为他的研究领域一直是跨学科的新兴领域,而并非建立新机构。
5. The word “redressing” (Line 3, Paragraph 7) most probably means _____.
[A] remedying
[B] rectifying
[C] re-adjusting
[D] reversing
5. redressing这个词(第七段第三行) 最有可能的意思是 _____。
[A] 补偿
[B] 纠正
[C] 重调
[D] 颠倒
答案:C 难度系数:☆☆
分析:猜词题。根据上下文:Ms. Ferry portrays his foibles sympathetically. Perutz used to complain that, although he was famous, few people knew what it was he had achieved. By combining scientific with personal anecdotes, her book goes a good way towards redressing that balance. 指出,Perutz过去常抱怨说虽然自己名气很大,但是很少有人知道他所做出的成就是什么,所以现在这本书将科学和个人轶事结合在一起,就调整了这种平衡。因此,答案为C。
参考译文
作为一个诺贝尔奖获得者,分子生物学家Max Perutz可出了不少错。他的一些科学论断都不能被他搜集的那些零星证据支持。但这都没关系,他在一些重要的事情上都是正确的,而且他也很绅士地承认自己的错误。
尽管困难重重,但Max Perutz还是一直主持分析血红蛋白的形状,血红蛋白是血液中携带氧的成分。这可不是个一般的壮举:血红蛋白的一个分子中含有成千上万个原子,而在当时,只有几十个原子的简单结构被绘制出来。正是因为这项工作,Perutz于1962年被授予诺贝尔化学奖。但是发现血红蛋白的正确结构并不是他原来解决该问题的首选方案,他之前曾经做出过各种各样不可能的安排,每次都因为某个同事指出了其中致命的错误而将其放弃。
甚至当他最后已经掌握了血液为什么能够维持生命的奥秘时,他也没有将这些证据综合起来,以得出最后的结论。实际上,一个资历较浅的研究者发现最后的证据正好证明了他的理论,并情不自禁地将该证据放在了相应的地方,从而完成了Perutz自认为是他自己的拼图游戏,此时Perutz勃然大怒。但是,正是Perutz搜集了所有的证据,最后也是他确保它们都正确地组合在了一起。
Perutz一直被视为一个局外人。他有着犹太血统,是个离经叛道的天主教徒。他在1936年,即希特勒占领奥地利的前两年离开了自己的祖国。战争爆发后,他被当成异族敌人而被驱逐到加拿大。回到剑桥后,他没有受到学校的欢迎。直到他后来获得了诺贝尔奖以后,他才感觉自己被当作英国人,尽管20年前他就已经移民成为一名英国人了。
Perutz作为一名科学家也一直处在边缘地位。他自己的研究领域,即X射线结晶学,既不是物理,也不是数学、化学或生物,而是这些学科的混合。正如通常发生在那些交叉学科领域的研究者身上的情况一样,他的成就受到一股致力于促进现有学科发展的力量的阻挠。他的资助基金不断从一个转到另一个,每个都持续不了几个月。但是他设法建立起了自己的研究单位,James Watson和Francis Crick就是在这里阐释了DNA的双螺旋结构的。10年后,他成立了一家完整的研究所。
Georgina Ferry撰写的传记不仅记录了Perutz在科学上的成就,还记载了他的古怪个性。Perutz一生的大部分时间都是个消瘦、苍白的穷光蛋,根本不像个英雄。他过分地苛求自己,他的食谱中只有黑香蕉,甚至在2月也得如此,他在确保自己复杂的要求都能够得到满足时,甚至不会意识到这些要求有多么高。他也非常天真,坚持认为科学的推理要优于政治思想和宗教教化。
Ferry夫人无限同情地描述了他的怪癖。Perutz过去常抱怨说,虽然自己名气很大,但是很少有人知道他所做出的成就是什么。Ferry夫人的书将科学与个人轶事结合在了一起,从而调整了这种平衡。
TEXT THREE
Laden with hefty backpacks, French children filed back to school this week amid fresh agonising about the education system. Given its reputation for rigour and secular egalitarianism, and its well-regarded baccalauréat exam, this is surprising. What do the French think is wrong?
Quite a lot, to judge from a 30-page “letter to teachers” just sent by President Nicolas Sarkozy. Too many school drop-outs; not enough respect or authority in the classroom (pupils, he says, should stand up when the teacher enters); too little value placed on the teaching profession; too little art and sport in the curriculum; too much passive rote-learning; and too much “theory and abstraction”. France, the president concludes, needs “to rebuild the foundations” of its education system.
The criticisms touch all levels. A government-commissioned report reveals that two in five pupils leave primary school with “serious learning gaps” in basic reading, writing and arithmetic. One in five finish secondary school with no qualification at all. Even the baccalauréat is under attack. This year's pass rate of 83% is up from just over 60% in the early 1960s. “The bac is worth absolutely nothing,” asserts Jean-Robert Pitte, president of the Sorbonne-University of Paris IV.
The bac is not under review, but other changes have begun. Xavier Darcos, the education minister, has loosened school-catchment rules, to allow children from poor areas to get places in good schools elsewhere. He has set up an after-hours service for lower secondary schools, to supervise homework and keep kids off the streets. Mr. Sarkozy has established a commission under Michel Rocard, a former prime minister and yet another of his recruits from the left, to look into the teaching profession—and perhaps to soften up the unions before less palatable changes.
Some hard questions remain. France's rigorous system suits able pupils: half of all 15-year-olds match the standards in writing, maths and science of the very best performers in the rich-country OECD. But schools fail the weakest. The bottom 15% of French 15-year-olds rank among the OECD's worst. The main cure for struggling pupils is redoublement, the repeat of a school year. By the age of 15, 38% of French pupils have repeated a year, more than in any other OECD country. Yet an official report suggests that redoublement has no noticeable effect on a child's progress.
Mr. Darcos told Le Parisien this week that he “believed very little in the efficiency of redoublement”. But it is unclear what he would put in its place. He plans to trim teacher numbers. He hints at more streaming of pupils by ability, so that children can stay with their age group, but the unions are hostile. Mr. Sarkozy suggests another answer: less abstract teaching, which might engage less academic pupils. Mr. Sarkozy will find it hard to translate his ambitious ideas into concrete plans. His wish-list for the curriculum is daunting: more art and sport, but also more “civic education”, comparative religion, “general culture”, trips to the theatre, walks in the forest, visits to businesses. Yet French 15-year-olds already spend an average of 1,042 hours a year in the classroom—150 more than German pupils, and 282 more than English ones.
1. The president of the Sorbonne-University of Paris IV thinks the bac is worth nothing because _____.
[A] the pass rate of baccalauréat is too low now given the quality of the present education
[B] there exists serious problem in the education of baccalauréat period
[C] students can easily get the baccalauréat at present
[D] the advance of society requires people to be equipped with higher degree
2. The word “palatable” (Line 5, Paragraph 4) most probably means _____.
[A] radical
[B] moderate
[C] demanding
[D] acceptable
3. Which one of the following statements is NOT true of France's education system compared to other OECD countries?
[A] It has the highest rate of redoublement than that of the other OECD countries.
[B] It pays more attention to the academic education than that of the other OECD countries.
[C] It gives students more equal opportunity to achieve education than that of the other OECD countries.
[D] It results in students' being more polarized than that of the other OECD countries in terms of academic performance.
4. From the ideas of Mr Sarkozy to reform the education system, it can be inferred that he is _____.
[A] a leftist
[B] a rightist
[C] an idealist
[D] a reformist
5. The best title of the passage could be _____.
[A] The Reform of Education in France
[B] New Policy on Education by New President
[C] Mr. Sarkozy, the Reformist in Education
[D] The Future of France's Education
文章剖析
这篇文章讲述了法国现行教育体系的情况和法国新任总统Sarkozy上任后对法国的教育体系提出的一些改革建议。第一段讲述学生对学校很反感;第二段讲述总统提出的意见;第三段讲述一个研究报告对教育系统提出的批评;第四段讲述目前采取的一些变革;第五段讲述法国教育中存在的棘手问题;第六段讲述一些对于现有教育体系进行改革的建议。
词汇注释
相关话题/阅读理解
(2018)半岛在线注册英语阅读理解精读100篇(高分版)3
Unit 11 TEXT ONE WHANGBoomBoomcast delicacy to the winds. Thus Ezra Pound in a letter to his father, urging the old man to help promote his first published collection. It might have been the poet&s manifesto. Pound is as divisive a figure today as he ...英语资料 本站小编 半岛在线注册 2018-11-25(2018)半岛在线注册英语阅读理解精读100篇(高分版)2
Unit 6 TEXT ONE After a brutal election cycle peppered with sexist attacks, a historic slate of women will serve in the 113th Congress. Allison Yarrow on how the winners& response to sexism brought them victory at the polls. Remember 2008? The race when Tucker Carlson said he involunta ...英语资料 本站小编 半岛在线注册 2018-11-25(2018)半岛在线注册英语阅读理解精读100篇(高分版)1
目录 前言 写给半岛在线注册阅读理解想考高分的人 Unit 1 Unit 2 Unit 3 Unit 4 Unit 5 Unit 6 Unit 7 Unit 8 Unit 9 Unit 10 Unit 11 Unit 12 Unit 13 Unit 14 Unit 15 Unit 16 Unit 17 Unit 18 Unit 19 Unit 20 Unit 21 Unit 22 Unit 23 Unit 24 ...英语资料 本站小编 半岛在线注册 2018-11-25闽南师范大学2019年文学理论与阅读理解半岛在线注册大纲
2019年文学理论与阅读理解考试大纲一、基本内容主要考察学生对文学理论基本知识的掌握程度、学生在文本解读过程中运用文学基本理论的能力、针对实际的阅读现象如何进行分析问题和解决问题的能力等。具体主要考察内容如下:1.文学文本构成及文本分析;2.对文学话语特征的把握;3.读者反应及接受理论。二、主要参考 ...专业课大纲 本站小编 半岛在线注册 2018-11-04厦门大学1998年半岛在线注册真题-阅读理解与英美文学基础知识
厦门大学1998年硕士研究生入学考试阅读理解与英美文学基础知识下载 ...专业课半岛在线注册经验 本站小编 FreeKaoyan 2018-01-22厦门大学1999年半岛在线注册真题-阅读理解与英美文学基础知识
厦门大学1999年硕士研究生入学考试阅读理解与英美文学基础知识下载 ...专业课半岛在线注册经验 本站小编 FreeKaoyan 2018-01-22厦门大学2000年半岛在线注册真题-阅读理解与英美文学基础知识
厦门大学2000年硕士研究生入学考试阅读理解与英美文学基础知识下载1下载2 ...专业课半岛在线注册经验 本站小编 FreeKaoyan 2018-01-22厦门大学2001年半岛在线注册真题-阅读理解及语言学、英美文学基础知识
厦门大学2001年硕士研究生入学考试阅读理解及语言学、英美文学基础知识下载 ...专业课半岛在线注册经验 本站小编 FreeKaoyan 2018-01-22半岛在线注册英语阅读理解如何破解猜词题?
半岛在线注册英语大纲规定,考生在阅读理解部分要求能读懂选自各类书籍和报刊的不同类型的文字材料,还应能读懂与本人学习和工作相关的文献资料、技术说明和产品介绍等。考生应能:1.理解主旨要义;2.理解文中的具体信息;3.理解文中的概念性含义;4.进行有关的推理、判断和引申 5.根据上下文推测生词 6.理解文章的总体结构及上下文之 ...英语指导 本站小编 半岛在线注册 2018-01-012018半岛在线注册英语阅读理解解题技巧
半岛在线注册英语中的阅读理解题一直是半岛在线注册人英语上的一大难关,题目内容涵盖广、难度大、分数占比也比较高,半岛在线注册界一直流传着这样一句话得阅读者得天下,这并不是空穴来风,恰恰说明了阅读的重要性。在半岛在线注册试卷中,一般有四篇大阅读,每个阅读有五道题,每题2分,共计40分。在题目考察内容上,题型 ...英语指导 本站小编 半岛在线注册 2018-01-012018半岛在线注册英语阅读理解3点提醒及7大命题规律
得阅读者得天下,可想而知阅读理解在整场英语考试中占据了何种地位。在此提醒大家一些关于阅读理解的注意事项,祝愿大家在英语的阅读理解中位于不败之地。提醒一:一个中心,牢记心中做阅读题时要从整体把握,阅读每一段的中心句,找出这个中心句的关键词。解题时要谨记文章的中心主旨和各段落的大意,其实阅读理解考的就是 ...英语指导 本站小编 半岛在线注册 2018-01-012018半岛在线注册英语:阅读理解考前提醒
得阅读者得天下,可想而知阅读理解在整场英语考试中占据了何种地位。小编在此提醒大家一些关于阅读理解的注意事项,祝愿大家在英语的阅读理解中位于不败之地。提醒一:一个中心,牢记心中做阅读题时要从整体把握,阅读每一段的中心句,找出这个中心句的关键词。解题时要谨记文章的中心主旨和各段落的大意,其实阅读理解考的 ...英语指导 本站小编 半岛在线注册 2018-01-012018半岛在线注册英语:阅读理解如何破解猜词题
半岛在线注册英语大纲规定,考生在阅读理解部分要求能读懂选自各类书籍和报刊的不同类型的文字材料,还应能读懂与本人学习和工作相关的文献资料、技术说明和产品介绍等。考生应能:1.理解主旨要义;2.理解文中的具体信息;3.理解文中的概念性含义;4.进行有关的推理、判断和引申 5.根据上下文推测生词 6.理解文章的总 ...英语指导 本站小编 半岛在线注册 2018-01-01半岛在线注册英语阅读理解如何破解猜词题
半岛在线注册英语大纲规定,考生在阅读理解部分要求能读懂选自各类书籍和报刊的不同类型的文字材料,还应能读懂与本人学习和工作相关的文献资料、技术说明和产品介绍等。考生应能:1。理解主旨要义;2。理解文中的具体信息;3。理解文中的概念性含义;4。进行有关的推理、判断和引申 5。根据上下文推测生词 6。理解文章的总 ...英语指导 本站小编 半岛在线注册 2018-01-01(2017)半岛在线注册英语阅读理解精读100篇(基础版)在线阅读 印建坤 第5部分
Unit 78 There was a time when big-league university presidents really mattered. The New York Times covered their every move. Presidents, the real ones, sought their counsel. For Woodrow Wilson and Dwight Eisenhower, being head of Princeton and Columbia, respectively, was a stepping-stone to the ...英语阅读 本站小编 辅仁网 2017-07-19
